כנס מושתלי AB – מלון הרודס, 31.10.2013 – תמלול

פורסם על-ידי איריס סיניגליה בתאריך .

אריק שטיינר:

קודם כל ברוכים הבאים, אנחנו שמחים שאתם איתנו פה היום. תכננו את הערב הזה לא רק כדי לספר לכם על דברים חדשים שקורים אצלנו אלא גם כדי להודות לכם. יש פה אנשים ממגוון תחומים: מושתלים, מועמדים לשתל, רופאים מנתחים, קלינאי תקשורת, חברים בצוות השתלים שלנו ואנחנו שמחים מאוד שכולכם איתנו פה היום.

3 סיבות לחגוג הערב

650, כמו שאתם מבינים, זה לא סתם מספר שקפץ על המסך עם זיקוקים וחגיגות. אנו חוגגים היום שלושה אירועים. ראשית כל הגענו ל-650 מושתלים של חברת אדוונסד ביוניקס בישראל מאז תחילת פעילותה בארץ בשנת 1999. אלו הרבה הרבה אנשים כמוכם שנהנים מהטכנולוגיה של AB בחיי היום יום. בנוסף, אנו חוגגים את השקת מעבד הדיבור החדש – Naida CI Q70 והשקת השתל החדש – Hi Res 90k Mid Scala או בקיצור: MS.

פונאק ו-AB התאחדו ואנחנו מרוויחים

חידושים אלו הם מפירות האיחוד בין חברת פונאק לחברת אדוונס ביוניקס תחת קורת הגג של תאגיד העל סונובה. לאחר ציפייה של שנים, הנה עכשיו מתקיימת סוף סוף אינטגרציה מלאה בין הטכנולוגיה של מכשירי השמיעה של פונאק, החברה הגדולה ביותר בעולם למכשירי שמיעה (כל מכשיר שמיעה רביעי הנמכר בעולם הוא של פונאק) לבין הטכנולוגיה של חברת השתלים AB.

הערב יש לנו אורחים מחברת AB

הערב אנו מארחים כאן שני נציגים מחו"ל של חברת AB – אלן יוז ומר סטיוארט מקנאוטון. אלן היא קלינאית–אודיולוגית וסטיוארט הוא מנהל ארגון BEA – אגודת האוזן הביונית ומושתל דו-צידי, המרכיב שני מעבדי דיבור מהדגם החדש נאידה. סטיוארט גם כתב ספר על חייו לפני ואחרי ההשתלה בשם "He Is Not Me" ("הוא זה לא אני") ויציג אותו בהמשך הערב.

צוות השתלים שלנו

ברצוני להציג בפניכם כמה מחברי צוות השתלים שלנו. קודם כל גילה סקודוביץ – קלינאית תקשורת שמנהלת את תחום השתלים בחברת שטיינר בהצלחה קרוב ל-20 שנה כבר. לאחרונה הצטרפו אליה סוהייל חביב אללה וענבל צליח, אודיולוגים בתחום השתל, ואִיָה דרייצ'וק – מזכירה אדמיניסטרטיבית במשרה מלאה שמטפלת בכל צרכי המושתלים שלנו.

על חברת AB – אדוונסד ביוניקס בקצרה

כמה מילים על חברת AB. החברה נוסדה ב-1987, בקליפורניה, על ידי מיליארדר ונדבן יהודי ידוע בשם אלפרד מאן. הוא יזם סדרתי, הקים 16 או 17 חברות, הוא בעצמו כבר לא יודע כמה חברות הקים… ב-2005 עשה צעד משמעותי גם בישראל, כאשר העניק תרומה אולי הכי גדולה בתולדות האקדמיה בישראל, 100 מיליון דולר לייסוד פקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון. בחברת AB התחילו לעבוד על שתל ב-1987. לקח 9 שנים עד שהתקבל מוצר מוגמר שקיבל את אישור ה-FDA. כאשר שומעים שמבין 3 חברות השתלים הגדולות בעולם AB היא החברה הצעירה ביותר, שמים לב שהיא לא כל כך צעירה, היא כבר בת 27. ב-1996 קיבל השתל של AB אישור FDA ראשון. שנה אחרי כן מר מאן החל את פעילותו בישראל. ב-1999 שטיינר קיבלה את ייצוג AB בישראל. אנו מייצגים את חברת AB כבר 15 שנה, זה הרבה זמן. ב-2009 נרכשה חברת AB על ידי פונאק. בגלל כל מיני מהלכים עסקיים, הפכה חברת פונאק ב-2009 לקונצרן בשם סונובה, חברת אחזקה. חברת פונאק וחברת AB הן חברות בת של סונובה.

לחברת AB גב פיננסי חזק

פונאק ו-AB הן חברות בת של סונובה. יחד הן מהוות כ-95% ממכירות החברה. זו חברה ענקית עם מחזור מכירות של 1.7 מיליארד דולר, או 6.5 מיליארד ₪ בשנה. במושגים של ישראל זו אחת החברות הכי גדולות, עם 9500 עובדים מסביב לעולם. התוצאות הפיננסיות של החברה הן מצוינות. למה זה חשוב לכם ? כי למעשה כשמושתלים בוחרים שתל הם עושים איזושהי חתונה קתולית כמו שאומרים עם חברת השתלים והחברה המייצגת אותה. אנחנו הולכים להיות יחד עוד הרבה-הרבה שנים, ואתם רוצים להיות בטוחים שהחברה שאתם בוחרים בה תהיה פה עוד הרבה שנים. חשוב לדעת שהבסיס הפיננסי של אדוונס ביוניקס חזק וגדול בהרבה מאשר של כל חברה אחרת בתחום.

AB מובילה במחקר ופיתוח בתחום השתלים

מה שעוד מייחד מאוד את סונובה, פונאק ו-AB  הוא ההשקעה הבלתי נלאית במחקר ופיתוח השתלים. בחברה עובדים הרבה מהנדסים וחוקרים על מחקר ופיתוח בהשקעה של כ-600 מיליון שקלים בשנה, זה המון כסף שאינו מניב לחברה הכנסות כיום. 6.5 אחוז מהכנסות החברה חוזרות למחקר ופיתוח. כדי לתת לכם מושג – זה פי 4-3 ממה שמושקע ברוב החברות הטכנולוגיות. זה בגלל שהחברה שמה לעצמה כמטרה להמשיך ולהוביל את תחום שיקום השמיעה בעולם גם בשנים הבאות.

מה היה לנו בחמש השנים האחרונות?

חמש השנים האחרונות היו ענקיות ל-AB בישראל גם מבחינת המוצרים:

ב-2008 – השקנו את מעבד הדיבור הרמוני.

ב-2010 – השקנו את האלגוריתם ClearVoice ששיפר לאין ערוך את הבנת הדיבור גם בסביבות רועשות. מושתלים רבים שלנו יכולים לספר לכם איזה הבדל משמעותי הוא חולל בתפקודם השמיעתי.

ב-2011 – השיקה החברה את מעבד הדיבור נפטון, המעבד היחיד שהוא 100% אחוז חסין בפני מים. כולכם בוודאי ראיתם סרטוני וידיאו ברשת על ילדים שיכולים לשחות ולצלול בים ובבריכה, להתרחץ ולחפוף ראש ובמקביל להמשיך לשמוע בלא מפרע. בהמשך הערב תשמעו עדות של שקד סבירסקי והוריה שמאוד נהנית ממעבד זה.

ב-2012 – השקנו את מעבד הנפטון כאן בישראל.

והשנה, ב-2013 – אנו משיקים את השתל החדש – Hi Res 90k Mid Scala או בקיצור: MS, ואת מעבד הדיבור החדש – Naida CI Q70.

650 מושתלי AB בישראל!

מבחינת מספר המושתלים, אולי נדמה לכם שאין הרבה מושתלי AB בישראל. אז לידיעתכם – השתלנו את הלקוח ה-650! משנת 2008 עד היום עלה מספר מושתלי AB בישראל מ-260 ל-650. בחמש השנים האחרונות הוכפל מספר המושתלים לעומת מספרם ב-10 השנים הראשונות של פעילות החברה בישראל. לאור העבודה הנהדרת שהצוות שלנו עושה בשטח, הפיתוחים היפים שהחברה עושה וההישגים שאתם מגיעים אליהם עם השתלים שלה, צופים שגידול זה יימשך.

האמינות של שתלי AB

שמעתי מאנשים הערב שאמרו להם שיש בעיות אמינות של שתלי AB. מישהי סיפרה לי שהיו בכנס של חברה מתחרה  ביום שני שבו אמרו להם שבחודשים האחרונים הורידו מוצר שלנו מהמדף. זה פשוט לא נכון. אתם חייבים לדעת ש-AB הינה החברה היחידה שנמצאת תחת עינה הפקוחה של ה-FDA בארה"ב מידי יום. (אריק מצביע על שקף עם נתונים)
הנתונים מראים מושתלים שנמצאים עם שתל HR90K כבר 6 שנים – 98% מהם נמצאים עדיין עם השתל שהושתל בהם בניתוח המקורי. אלה נתוני אמינות שהם שמרנים ומדוייקים יותר מכל נתונים שתראו במקום אחר. חוזר ומדגיש: AB היא החברה היחידה שנמצאת תחת פיקוח יומיומי מתמיד קפדני ומחמיר של ה-FDA בארה"ב.

מגמת שכלול מתמדת

כשמסתכלים על השקף שמתאר את ההתפתחות של שתלי AB, זה מרשים לראות מאיפה התחלנו ולאן הגענו. מהמעבד הראשון ב-1992 – הפלטינום, שנישא על הגוף והיה גדול וכבד כמעט פי 3 בגודל, דרך ההרמוני והנפטון, לנאידה כיום, ב-2013, שהוא ב-40% קטן יותר מהרמוני קודמו, דק ואסתטי יותר, שלא נדבר על חכם יותר. והמעבדים ימשיכו לקטון ולהיעשות טובים ומהירים ויעילים יותר.

מוקדי שירות בכל רחבי הארץ

כל העבודה הזאת לא היתה יכולה להיעשות ללא צוות טוב חזק ומוצלח. הצגנו כבר קודם חלק מצוות השתלים:  מנהלת התחום – גילה סקודוביץ, תמיכה אודיולוגית – סוהייל חביב אללה וענבל צליח, אדמיניסטרציה – איה דרייצוק, הדסה ארד ואידה. מידע שיווק וקשרי קהילה – איריס סיניגליה, תמיכה טכנית – שמחה חולין.

אנחנו נותנים היום תמיכה למושתלי החברה לא רק בחיפה, אלא ב-10 סניפים ברחבי הארץ. בצפון – יפעת אשנר, בחיפה – גיא קנלר, במרכז – (פארק אפק, ראש העין) – אביחי גודלמינץ, באזור תל אביב ורמת גן – דיתה יונה, בדרום – ציפי פרייר ודניאל צ'רביס, ביישובים הערביים – באהה אגבריה, באזור ירושלים (דרך אוזן קשבת) – ליאוניד קריקסונוב. סה"כ עומדים לרשותכם 15 אנשי מקצוע ביומיום, זה מעל ומעבר. זהו צוות השירות הגדול ביותר בישראל בתחום השתלים. חשוב להדגיש שאנו נותנים שירות שוטף ב-10 מוקדי שירות ולא רק ממוקד אחד בגוש דן – חיפה, ירושלים, אום אל פאחם, קריית גת, קריית שמונה, ראש העין, רמת גן ותל אביב, באר שבע, טבריה. לחברת שטיינר 85 מכוני שמיעה, 20 מתוכם בבעלותנו, השאר של סוכנים עצמאיים, אבל ניתן למסור לתיקון ולקבל חזרה מכשירים או כבלים דרך כל אחד מהסניפים הללו. במפה כאן (מצביע על שקף של מפת סניפי שטיינר) תוכלו לראות כי סניף שלנו נמצא בממוצע 15 דקות מכל אזרח בישראל. המפה ממחישה את העובדה שיש לכם גישה קלה ונוחה כמעט מכל ישוב בארץ.

לסיום, אני רוצה להודות לכם שוב. תודה רבה שבחרתם להיות פה היום, תודה רבה על שבחרתם בנו, גם בשפת סימנים ובעוד כמה שפות.

גילה סקודוביץ – מנהלת תחום שתלים

גילה: שלום לכולם. אני רוצה לומר שזה לא מובן מאליו שהגעתם ותודה לכל מי שהגיע. כמו שאמרנו, אנו חוגגים המון דברים יש המון סיבות למסיבות. סיבה ראשונה שכתובה פה – 650 מושתלים. סיבה שנייה היא השקה של המון מוצרים חדשים: מעבד הדיבור החדש נאידה, השתל החדש MS ועוד תוכנות. אנחנו נהנים כעת מפירות השילוב של הטכנולוגיה האיכותית של שתלי AB, עם הטכנולוגיה החדשנית של מכשירי השמיעה של חברת פונאק.

אזמין כעת את סוהייל חביב אללה שיספר לכם על תכונותיו של מעבד הדיבור החדש – נאידה. המעבד הזה מדגים את כל היתרונות שיש למעבד דיבור המשלב את כל הטכנולוגיות החדשניות של שתלי AB עם אלו של מכשירי השמיעה המתקדמים ביותר של פונאק.

מעבד הדיבור החדש נאידה – סוהייל חביב אללה

נאידה הוא מעבד הדיבור החדש של AB. תוצר של שיתוף פעולה פורה בין חברת AB לחברת פונאק. הן יצרו מעבד בעל יתרונות שמיעה משמעותיים הן ברמת התוכנה והן ברמת החומרה. 3 מאפיינים בולטים למעבד החדש: מראה חיצוני/גודל המעבד, קישוריות (שידור אלחוטי) ואיכות שמיעה טובה יותר.

גודל – הנאידה הרבה יותר קטן מהמעבד הקודם (הרמוני), הוא קטן ממנו ב-40% . הוא גם הרבה יותר דק. הוא מוצע ללקוח ב-12 צבעים שונים! – זהו המעבד הראשון בשוק שמוצע במבחר כל כך גדול של צבעים. מדובר בשיפור משמעותי בגודל ובמראה החיצוני של המעבד. הוא בעל עיצוב מודרני ואסתטי יותר מקודמו באופן משמעותי.

מה שאיפשר את הקטנת גודלו של המעבד הוא הגדלת היצע הסוללות. לנאידה יש 4 אפשרויות סוללה: נטענת קטנה (110), נטענת בינונית (170), ונטענת גדולה (230). בנוסף ניתן להשתמש גם בסוללות 675 מתכלות (חד-פעמיות) המשמשות במכשירי שמיעה ומספקות יותר שעות שימוש.

FM – לסוללה הבינונית (170) ניתן לחבר FM. אם המושתל הינו תינוק או ילד קטן שאינו יכול לשאת על אוזנו הקטנה את המעבד, ניתן לשאת את המעבד על הכתף, לשים אותו על הצווארון או מתחת לחולצה, שיהיה לו נוח יותר. המעבד החדש נראה על האוזן, כמו מכשיר שמיעה – אסתטי, מודרני, יפה, קטן ודק משמעותית ממה שהיה קודם.

חלקי הנאידה – במעבד יש 2 מיקרופונים אחד קדמי ואחד אחורי, בדיוק כמו במכשירי שמיעה. מיקרופון נוסף שיש לו יתרונות למצבים מסוימים – T-mix, נמצא קרוב לפתח תעלת האוזן. מיקרופון נוסף נמצא ביחידת הראש. סה"כ יש 4 מיקרופונים. יש 4 אפשרויות של סוללות (3 נטענות-קטנה, בינונית וגדולה וסוללות 675 מתכלות). הכבל מסתובב בזוית של 360 מעלות, חידוש משמעותי מאוד שמצמצם לאפס את הסיכוי לתקלות. במעבד הקודם נגרמו תקלות רבות בעת פירוק הכבל. במעבד יש כפתור תוכניות כמו במכשירי שמיעה, כפתור ווליום, ונורית חיווי כמו ברמזור – כתום מעיד על מצב הסוללה, אדום על תקלה, וירוק על פעולה תקינה של המעבד.

קישוריות (אלחוטיות) – קישוריות היא טכנולוגיה המקשרת בין שני מכשירי שמיעה או בינם לאביזרי עזר אחרים לשמיעה או ביניהם למערכות שמע אחרות. זוהי טכנולוגיה שהוטמעה במכשירי שמיעה וכעת מיושמת גם במעבדי הדיבור של השתלים הקוכליאריים. הקישוריות באה לידי ביטוי ב-3 אופנים:

הראשון – דו-פון- כאשר המושתל מקבל שיחת טלפון הוא עונה בצד אחד. המעבד באותו צד שבו עונה לטלפון משדר את הנאמר בטלפון גם למעבד בצד השני כך שהשיחה נשמעת בו-זמנית בשני המעבדים. (הקהל צופה בהדגמה של מצב זה במצגת). לקוחות שלנו מדווחים שזה מוצלח ויעיל.

השני – כל שינוי שתערכו במעבד אחד יתבצע אוטומטית גם במעבד השני. אין צורך ללחוץ על המתג בשני המעבדים כדי להחליף תוכנית או להגביר ווליום מספיק ללחוץ על המתג במעבד אחד והשינוי יחול אוטומטית גם במעבד השני.

זום קונטרול – מאפיין חשוב נוסף של הנאידה. היכולת לשנות את הפיה של המיקרופון כך שיתכוונן ימינה או שמאלה. אם אני רוצה להקשיב לאדם שיושב מימיני או משמאלי, אני לוחץ על הכפתור והמיקרופונים יתכווננו לשמאל או לימין. זה יכול לעזור בסיטואציה של נהיגה למשל. (הקהל צופה בהדגמה של המצב במצגת). כפי שאתם רואים במצגת, הנהג לוחץ על כפתור הזום קונטרול ואז שני המעבדים מתכווננים בו-זמנית שמאלה ומאפשרים לו לשמוע טוב את דברי האדם היושב לידו בצד זה בעודו מסתכל על הכביש בזמן הנהיגה.

קום-פיילוט – זהו אביזר עזר נוסף, משדר אלחוטי היושב על הצוואר עם לולאה. כאשר הטלפון מצלצל, לוחצים על הכפתור והאביזר משדר את השיחה בצורה אלחוטית בו-זמנית ל-2 המעבדים (של AB) או למעבד בצד אחד+ מכשיר שמיעה של פונאק מסדרת הנאידה בצד שני. במילים אחרות: מי שיכול ליהנות מתקשורת אלחוטית הוא: מושתל דו-צידי שיש לו 2 מעבדים של הנאידה או מושתל חד-צידי שמרכיב מעבד נאידה בצד אחד עם מכשיר שמיעה מסדרת הנאידה של פונאק בצד שני. הם יכולים ליהנות גם משמיעת נגן מוזיקה. למי שיש בלוטות' יכול לשמוע מוזיקה גם בטלפון הנייד. מי שאין לו בלוטות' יכול לשמוע מוזיקה בטלפון הנייד באמצעות כבל שיחבר בין הקומפיילוט לטלפון הנייד שלו.

ניתן לחבר את אביזר העזר הזה למקלט FM, לטלפונים ניידים,GPS  ומחשבים ניידים באמצעות הבלוטות' וליהנות כך מ-100% קישוריות אלחוטית. לקוחות שמרכיבים מכשירי שמיעה של פונאק מסדרת הנאידה (בעלי מאפיין האלחוטיות) ומשתמשים בקומפיילוט, דיווחו על שביעות רצונם הרבה מהשימוש באביזר עזר זה.

איכות השמיעה – לא אפרט את כל החידושים, רק 2 דברים חשובים מאוד שקשורים למיקרופונים וליכולת הכיוונון שלהם בהתאם לצרכי השומע:

T-MIX2 – זהו המיקרופון שיושב בפתח תעלת האוזן ומנצל את התכונות האקוסטיות שלה. תעלת אוזן מוטה 30 מעלות החוצה. המיקרופון הזה יקלוט רק את הדיבור שבא מכיוון הדובר שעומד מול המושתל ויסנן את הרעש שמאחורי המושתל, מה שיאפשר לו לשמוע את הדיבור ברור יותר.

המיקום של המיקרופון הזה מאפשר גם לנהל שיחת טלפון בצורה רגילה, כלומר: להצמיד את הטלפון/אפרכסת הטלפון ישירות לאוזן. אין צורך להצמיד את הטלפון מעל לראש כפי שקורה במעבדים של חברות אחרות ששם המיקרופון נמצא במקומות אחרים ולא בתעלת האוזן. הוא מאפשר גם להשתמש בצורה רגילה באוזניות קטנות או גדולות להאזנה למוזיקה בנגנים.

אולטרא-זום – זו טכנולוגיה שקיימת במכשירי השמיעה של פונאק ויושמה במעבד הנאידה. במעבד יש גם שני מיקרופונים כיווניים, אחד קידמי ואחד אחורי. שניהם שמים דגש על הדיבור של האדם שנמצא ממול למושתל בטווח של 60 מעלות ומחלישים את הרעשים בצדדים ומאחורי המושתל. הם שמים דגש על מי שמדבר מול המושתל ועוזרים באופן זה לשמוע את דיבורו בצורה נקיה וברורה יותר. (הקהל צופה בהדגמה במצגת).

במחקר על קבוצת מושתלים ראו שהפונקציה הזו של אולטרא זום הביאה לשיפור של 5.2 דציבל בסף הדיבור מה שאומר שיכולת הדיסקרימינציה (הבחנת דיבור) השתפרה משמעותית. שיפור בסף הדיבור מביא לשיפור משמעותי ביכולת הבחנת הדיבור. זה הוכח מדעית בתחום של מכשירי השמיעה. בכל חברה של מכשירי שמיעה יש הנחתת רעשים, ועכשיו מיושמת טכנולוגיה זו גם בתחום השתלים, במעבד הנאידה של AB. טכנולוגיה זו מאפשרת מתן פתרונות שונים לשמיעה טובה ונוחה יותר במצבי שמיעה שונים, בסביבות שקטות ורועשות גם יחד. היא מאפשרת גם פתרונות לשמיעה בטלפון, נגני מוזיקה או כל מיני מערכות מולטימדיה אחרות.

גילה סקודוביץ

אנו קוצרים כעת את פירות המיזוג בין חברת פונאק לחברת AB. כולנו מרוויחים מזה שהגישה של פונאק היא עכשיו גם הגישה של AB, משום שעכשיו גם AB כמו פונאק, מחוייבת לצאת כל חצי שנה עם פיתוח חדש כלשהו בתחום השתלים. הערב אנחנו נפגשים אחרי שנה וחצי או שנתיים שלא דיברנו, ולכן יש לנו המון חידושים בשבילכם. כל חצי שנה AB תצא עם דברים חדשים, אך לא תמיד זה יהיה שתל או מעבד חדש. החידוש יכול להיות תוכנה, מימשק, אלגוריתם כלשהו או סוללה חדשה, אבל מה שבטוח זה שכל חצי שנה נראה חידושים.

כעת החידושים שמהם אנו נהנים הם מעבד דיבור חדש – נאידה וגם שדרוג של השתל עצמו. לשתלי AB היה עוד קודם ציון גבוה מאוד מבחינת איכות שמיעה אמינות ועמידות בפני תקלות אבל עכשיו הוא עבר שדרוג נוסף  שחיזק עוד יותר את איכותו הטכנולוגית ואת עמידותו בפני תקלות. חיזקו את המגנט וציפו את הסליל במעטפת קשיחה וחזקה יותר כדי שהשתל יהיה עמיד יותר מפני תקלות כתוצאה מנפילות או קבלת מכות באזור השתל.

חידוש נוסף ממנו אנו נהנים עכשיו הוא האלקטרודה ההא-טראומטית מיד-סקאלה (Mid-Scale electrode).

כאשר מחדירים אלקטרודה לשבלול, היא משפשפת את הדופן החיצוני או הפנימי של השבלול וגורמת טראומה למערכת. לכן AB שמה לה למטרה לפתח אלקטרודה המבוססת על הטכנולוגיה של מגעים מלבניים ששולחים מידע מדויק אל סיבי עצב השמיעה  לגרייה ישירה, עם מחיצות ו-16 מקורות זרם וכל הנתונים, ויחד עם זאת מאפשרת לשמר מקסימום שרידי שמיעה. האלקטרודה הזו ש-AB פיתחה מאפשרת קידוח מינימלי לתוך השבלול של 0.8 מילימטר שזה המינימום הקיים בשוק כיום. האלקטרודה נכנסת במינימום מגע לתוך השבלול וצפה בתוכו מה שמצמצם את הטראומה הנגרמת למערכת למינימום. האלקטרודה מוחדרת לתוך השבלול רק סיבוב ורבע מתוך 3 הסיבובים שיש בו, כדי למנוע גרימת טראומה גדולה למערכת. להזכירכם – השבלול הולך ונהיה צר יותר לקראת סופו וכן רוצים להימנע מאינטראקציה בין הסיבובים שלו. המנתחים שניסו אותה דיווחו על קלות ונוחות החדרה שלה לשבלול. אבל אני מדגישה שוב – החשוב ביותר הוא שהאלקטרודה הזו משיגה מקסימום תועלת טכנולוגית לשמיעה במינימום טראומה לשבלול.

הנתון החשוב ביותר הוא שלשתל AB יש 16 אלקטרודות שלכל אחת מקור זרם עצמאי משלה. ניתן להפעיל את כל האלקטרודות יחד בו-זמנית או חלק מהן, לפי איך שבוחרים. כל אלקטרודה יכולה לעבוד יחד עם שאר אלקטרודות או בנפרד, ולא תלויה במקור זרם=מנוע אחד כמו בחברות השתלים האחרות. טכנולוגיה זו מאפשרת ל-AB ליישם פיתוחים חדשניים כמו 120 ערוצים, קליר וויס ועוד.

גם בשתל החדש, נשמרו כל הטכנולוגיות הקודמות שמאפשרות שמיעה מלאה ככל האפשר ב-3 מימדים.

השתל מאפשר התאמה אוטומטית של תוכנית השמע לסוג הסביבה (שקטה או רועשת). אין צורך לעבור מתכנית אחת לאחרת בהתאם לסוג הסביבה. השתל יודע לבחור את התוכנית מתאימה לסוג הסביבה ועובר אליה באופן אוטומטי. גם בציר הזמן – הוא יודע לתת גרייה מהירה או העתקה מדויקת של הצלילים בדיוק כמו שהם מגיעים במציאות. במילים אחרות: הצלילים נקלטים קרוב ביותר לאיך שהם במציאות, מה שמעניק שמיעה קרובה יותר לשמיעה טבעית. תורמים לכך גם טכנולוגית 120 הערוצים ותוכנת קלִיר-ווֹיס שמזהה דיבור ומנחיתה רעשים ועל ידי כך תורמת משמעותית להבנת דיבור טובה ומדוייקת יותר בסביבות רועשות. לנסוע באוטובוס זה עולם אחר. נכון איריס? (גילה פונה למושתלת איריס סיניגליה שנהנית מאוד מהשימוש בקליר וויס). כשאיריס קיבלה את השדרוג קלִיר-ווֹיס, היא סיפרה שנסעה  באוטובוס הרגישה שהיא פתאום יכולה לשמוע דיבור נפלא בלי מאמץ למרות כל הרעש שבו. זה פשוט גרם לה עונג רב.

חידוש נוסף מתבטא בשיפור הסוללות – לעובדה ששתל AB עובד על 16 מקורות זרם היה חיסרון משמעותי שהתבטא במשך חיי סוללה קצר מידי. הטכנולוגיה הזו צורכת המון אנרגיה. לכן החברה לא שקטה ועבדה על פיתוח סוללות טובות יותר שיספקו זמן שימוש רב יותר. מושתלים לפני 12 שנה השתמשו בסוללה שהספיקה ל-3 שעות, עם השנים עלה משך זמן הסוללה וכיום יש סוללות שמספקות עד 120 ואפילו 150 שעות שימוש. אדוונס ביוניקס פיתחה תוכנה להארכת חיי הסוללה שמוסיפה בין רבע לפי 2 זמן שימוש לסוללה. התוכנה מוטמעת באמצעות מיפוי. במיפוי הבא תוטמע התוכנה הזו בשתל שלכם ותוכלו ליהנות מזמן סוללה ארוך יותר באופן משמעותי ממה שהיה לכם עד כה. השדרוג מתאים לכל מושתלי AB החל משנת 2001 (למושתלי הרמוני נפטון ונאידה.

חידוש נוסף הוא CPI3 – מימשק חדש, קטן ואלחוטי שעושה חיים נעימים וקלים ונוחים יותר לקלינאים שמטפלים בכם. אין צורך שוב פעם בקופסה גדולה וחיבור לחשמל. המכונים קיבלו לאחרונה גם תוכנה חדשה למיפוי השתלים – סאונד ווייב 2.2.

וכמו שראינו, מעבד הדיבור החדש – נאידה. כיום המועמדים לשתל שלנו יכולים לבחור בין מעבד הנפטון למעבד הנאידה. שניהם עמידים לחלוטין בפני מים. לנאידה יש קופסית שאפשר לרכוש, מכניסים לתוכה את המעבד והיא אוטמת אותו לחלוטין בפני מים. גם בנאידה וגם בנפטון יש אופציה של מיקרופון שנמצא ביחידת הראש ועמיד לחלוטין בפני מים, מה שמאפשר לשמוע טוב גם במים.

אני רוצה להדגיש שהנפטון היווה פריצת דרך גדולה מאוד בתחום השתלים – זהו המעבד הראשון בשוק שחסין בפני מים לחלוטין. הוא עשה פריצת דרך גדולה מאוד בתחום של השתלים, וגם בתחום מכשירי השמיעה, כי גם במכשירי שמיעה היה ניסיון לפתח מכשירים שאפשר לשחות איתם, אבל הם לא היו מוצלחים.

יש לנו כאן הערב נציגה קטנה שמהווה דוגמה נהדרת להצלחת המעבד נפטון – שקד סבירסקי.

(גילה מזמינה את הילדה והוריה לבמה). זו שקד. היא באה עם הוריה לדבר איתכם ולספר לכם איך היא נהנית מהשימוש בנפטון. שקד כל הקיץ שחתה עם הנפטון בהנאה רבה. כל כמה זמן אני מקבלת סרטון או תמונה של שקד נהנית במים. הנפטון די חדש, קיים בשוק בסה"כ שנתיים בערך. עכשיו ניתן לבחור בין הנפטון לנאידה שרוצים מעבד חסין לחלוטין בפני מים.

גילה: שקד, מה שלומך? מתביישת?

בינתיים אראה את שקד שוב. תראו ששקד משחקת בבריכה ואפילו לא צריכה להסתכל, וממשיכה לפטפט.

מה את עושה שקד?

שקד: קופצת.

גילה: יופי!!

בואו תספרו לנו מה קורות אתכם, מי אתם. אמא ואבא ידברו במקום שקד כי היא מאוד מתרגשת. נכון שקד?

אבא של שקד: בגיל 3 חודשים גילינו ששקד לא שומעת, לקחנו אותה לגן מיח"א, שם היתה עד השנה. השנה הלכה לגן רגיל. (כל הכבוד). עד גיל שנתיים וחצי היתה עם מכשירי שמיעה ואז החלטנו להשתיל אותה כדי שתוכל ליהנות משמיעה טובה בכל הצלילים, כי עם מכשירי שמיעה שמעה, אבל היה חסר משהו, זה לא היה זה. כמו שאתם רואים שנה וחצי אחרי היא הולכת לגן רגיל, זה שיפר לה את השמיעה כמו ילדה רגילה, גם בגן מקבלים אותה הכל רגיל. רגילה לכל. בקיץ בבריכה כל יום, בלי בריכה לא עוברת את היום. נכון שקד?

זהו, ילדה נפלאה סה"כ.

תגידי להם איך קוראים לך.

שקד: שקד.

אבא: שקד מה? רוצה להגיד?

אמא: תגידי איך קוראים לך.

שקד: שקד.

אבא: מה שם משפחה?

מה השם שלך?

שקד: שקד.

אבא: איפה את גרה, באיזה עיר?

שקד: חדרה.

אבא: איפה היה גן מיח"א? באיזה עיר?

איפה זה גן מיח"א, בחדרה?

שקד: לא, בחיפה.

אבא: אָה, בחיפה? לא, זה בחדרה.

גילה :לא, אבא, בחיפה.

אמא: איך קוראים לגן החדש?

בת כמה את?

שקד: ארבע.

שאלה: איך קוראים לאמא?

שקד: ורדית.

אבא:  לאבא?

שקד: עמית.

גילה: איך קוראים לאחים תאומים?

שקד: אלון ואלה.

גילה: הם מאוד חמודים.

מן הקהל: רוצה לשיר שיר?

אבא: רוצה לשיר? שמעת, רוצים לשיר?

מתביישת? תבואו אלינו הביתה, היא תשיר לכם. פה זה פורום קצת גדול.

(מחיאות כפיים)

גילה: אתם רוצים להגיד איך היה בבריכה? הרגשתם שהיא שומעת?

ורדית (האמא): שקד אוהבת מאוד לשחות, נכנסת למים כמעט כל יום ונורא נהנית מהשמיעה עם הנפטון בתוך המים. היא נהנית לשחות כמו כל הילדים בגילה. כל הקיץ שהתה בבריכה, וזה ילדה אחרת. זוכרת לפני שנה שלא היתה מושתלת, לא היתה תקשורת טובה. ברגע שהושתלה עם נפטון, פשוט ילדה אחרת. מתקשרת בתוך המים, תענוג, כיף ממש.

גילה: אמר לי אחד האבות שלא נמצא פה היום שאנחנו לא חושבים על זה, אבל בעצם כשהילדים היו הולכים לבריכה עם מכשיר שמיעה או מעבד רגיל ואסור להיות עם המעבד שחס וחלילה לא יירטב, הילדים מסתובבים עם כל החברים והמציל קורא היי לא לרוץ,. והאמא צריכה לרוץ אחרי הילד ולהגיד לו: המציל אמר לא לרוץ, בשפת סימנים, כי הילד לא שמע והמציל כועס. דברים קטנים שלא חושבים עליהם, אבל כל כך עושים את החיים קלים יותר. רוצה ללמד את הילד שחייה, אבל איך ישמע אם אי אפשר להסביר לו שצריך לקפוץ ולהרים יד במים. זה דברים קטנים שעושים את החיים נעימים יותר, במיוחד במזג אוויר שלנו. תודה שקד.

(מחיאות כפיים)

קהל: נפטון ונאידה מוכרים על ידי סל הבריאות?

גילה: כן. הקושי להשיג אישור של סל הבריאות לשיווק המעבדים בארץ נובע מסיבה אחת ויחידה – מחירם היקר. קשה מאוד להשיג אישור לשיווק מעבדים אלו שמחירם יקר יותר. שטיינר עשה צעד לקראתכם המושתלים והציע את מעבד הנפטון שהוא יקר יותר באותו מחיר כמו המעבדים הקיימים כבר.

כיום מושתלים יכולים לבחור בין נפטון לנאידה. שניהם מעבדים חסינים בפני מים. כדי שהנאידה יהיה חסין בפני מים יש להכניס את המעבד טרם הכניסה למים לקופסית הפלסטיק שאוטמת אותו ולהצמיד לקליפס שמאפשר לשים אותו על הגוף בזמן שחייה או ספורט. השמיעה במים מתבצעת דרך המיקרופון שביחידת הראש. הקופסית לנאידה אינה כלולה בערכה ויש לרכוש אותה באופן פרטי. מחירה אינו בשמיים אך קופת חולים לצערנו החליטה שלא להוסיפה לערכה ולכן המעוניינים בה יצטרכו לרכוש אותה על חשבונם ולא יהיו זכאים להחזר עבורה.

קהל: האם הקופה משתתפת גם ברכישת המעבד?

גילה: מועמדים לשתל קודם כל בוחרים בחברת שתלים מסויימת. הם מקבלים את השתל החדש ביותר עם האלקטרודות המתקדמות ביותר שהחברה פיתחה ולאחר מכן יבחרו מעבד דיבור מבין החדשים שהחברה מציעה לו. אלו שבוחרים באדוונס ביוניקס כיום, יקבלו כמובן את השתל החדש עם עם האלקטרודה המתקדמת שהצגנו קודם, ולאחר מכן יבחרו מעבד דיבור – נפטון או נאידה. הם ממלאים טופס הזמנה עבור המעבד שבחרו, והקופה תזמין אותו עבורם.

קהל: מה יעשה מי שמושתל כבר ויש לו מעבד הרמוני ומעוניין לשדרג אותו לנאידה?

גילה: לגבי מי שיש לו כבר מעבד הרמוני ורוצה לשדרג לנאידה אז ככה: כאשר הנאידה יצא לשוק בעולם, עוד לא השגנו אישור לשווק אותו בארץ ולכן הודענו למועמדים לשתל שלא ימתינו, יעבור את הניתוח ויקבלו את מעבד הנפטון וכאשר יגיע הנאידה, הם יוכלו להחזיר את הנפטון ולקבל את הנאידה במקומו, ללא תשלום.

כל מי שהושתל מהמועד של יציאת הנאידה לשוק בעולם עד לתאריך שהנאידה אושר לשיווק בארץ זכאי לקבל חינם את השדרוג לנאידה. לגבי כל יתר המושתלים, אני מציעה לכם לחכות כמה חודשים ולראות אם תצא תכנית שדרוגים לנאידה מטעם חברת AB, שתציע את מעבד הנאידה במחיר נוח יותר. כרגע הוא עולה 7500 או 8000 דולר. לצערי קופות החולים לא משדרגות למי שמעוניין במעבד מתקדם יותר, לקוחות צריכים להילחם על שדרוג המעבד. למה מכשירי שמיעה מחליפים כל 3 שנים, אבל כדי להחליף מעבד צריך לחכות 11 שנים וגם אז  לא כל הקופות מחליפות. יש קופות שמחליפות באופן אוטומטי וגורף, יש שלא. צריך לבדוק מול הקופה.

אסתר: אנחנו מאוד רוצים לעשות את השתל שלכם לבת שלי שהיא חירשת. אבל הבעיה היא שאם תהיה תקלה או בעיה כלשהי א נוכל להגיע אליכם לחיפה לקבל שירות כי אנו גרים רחוק.

גילה: אריק קודם דיבר על נושא השירות. אחזור בקצרה: אנחנו החברה היחידה שנותנת שירות בכל רחבי הארץ. חוזרת ומדגישה – החברה היחידה. באמת אני מכירה חברות אחרות ועבדתי בחברות אחרות, אני יותר מעשרים שנה במקצוע ועוד לא ראיתי אף חברה שבאה לקראת הלקוח כמו שטיינר. יש לנו מספר מוקדי שירות בכל רחבי הארץ, וכן ניתן למסור לתיקון או לקבל חלקי חילוף בכל אחד מסניפי/מכוני שטיינר בכל רחבי הארץ. חייבת לציין שמעולם לא נתקלתי בסירוב מצד הנהלת שטיינר לבקשה שלי לעזור ללקוחות במשהו, כגון: לתת מחיר מיוחד או אפשרות נוחה לשלם בתשלומים, או לשלוח אליכם משהו בדואר או לבוא אליכם הביתה, ועוד. אין אף חברה כמו שטיינר שעושה כל מאמץ לבוא תמיד לקראת הלקוח.

בנוסף, חשוב להזכיר ולהדגיש שחברת AB מספקת תמיד בערכת השתל חלקים רזרביים עבור כל חלק, למעט מעבד הדיבור. לא משנה אם בחרת בהרמוני, נפטון או נאידה, את תמיד תקבלי בערכה שלו כבל, יחידת ראש סוללה וכו' רזרביים, כך שאם יתקלקל לך חלק מסויים, תמיד תוכלי להחליפו מיד בחלק הרזרבי שיש לך בערכה ואת החלק המקולקל תשלחי אלינו, ואנו נשלח לך מיד חלק חדש במקומו, כדי להבטיח שגם להבא יהיה לך חלק רזרבי תמיד בערכה למקרה של תקלה.

עוד נקודה חשובה – יש לך את האפשרות לאתר לבד את מקור התקלה באמצעות נורית חיווי הנמצאת על גבי המעבד. נורית החיווי מתריעה כמו רמזור בשלושה צבעים: כתום – מעיד על מצב הסוללה, 4 הבהובים כתומים פירושם שהסוללה מלאה, הבהוב אחד פירושו שהסוללה ריקה. אדום – מעיד על תקלה, או שהמעבד נפל וניתק הקשר עם השתל או שהכבל מקולקל, וירוק – מעיד על פעולה תקינה של המעבד.

אתם חייבים להיות אחראיים לכך שכאשר חלק מתקלקל, לשלוח אותו מיד אלינו להחלפה בחלק חדש. אל תחכו חודשים כדי להחליפו! חשוב שתחליפו ברגע שמתקלקל כדי להבטיח שתמיד יהיה לכם בערכה חלק רזרבי להחלפה במקרה של תקלה.

בכל מקרה, אנחנו עומדים לרשותכם תמיד בכל רחבי הארץ כדי לתת לכם גיבוי ולעזור, אבל אתם יכולים לעשות הכל לבד, כי החברה דאגה שהערכה של השתל שלכם תכלול את כל החלקים שאתם צריכים ותאפשר לכם להסתדר לבד באופן עצמאי במקרה של תקלה, גם בשישי שבת וחג.

קהל: בעלי מועמד לשתל. אמרתם שמכשיר שמיעה אפשר להחליף כל 3 שנים לפי משרד הבריאות. מה לגבי השתל עצמו, גם הוא מגיע למצב שצריך להחליף אותו?

גילה: ישנם כאן הערב מנתחים ואפשר לשאול אותם על כך. שתל הוא טכנולוגיה. כמו קוצב לב, כמו כל חלק מושתל אחר, הוא לא לכל החיים. יש לך אחריות מהחברה ל-10 שנים  עבור השתל. הנתונים של החברה מראים שיש הרבה מושתלים שגם אחרי 5 שנים עדיין משתמשים באותו שתל.

קהל: אבל אפשר להחליף את השתל?

גילה: בוודאי שניתן, באמצעות ניתוח. יש לך עשר שנות אחריות לשתל, ואנחנו מקווים שלא תצטרכי להחליף. יש לי לקוחות שאחרי 15 שנה, רוצים כבר שהשתל יגיע למצב שצריך להחליף אותו, בגלל שהטכנולוגיה היום מתקדמת יותר וכבר יש שתלים מתקדמים יותר.. בכל אופן צריך יהיה להחליף את השתל מתישהו, אולי בעוד 20 שנה, אולי בעוד 15 שנה. לא ניתן לדעת. זו טכנולוגיה. אף אחד לא מבטיח כלום, אנו יודעים שככל שה-CSR (Cumulative Survival Rate) – אחוזי ההישרדות של השתל הם גבוהים יותר, זה אומר שיש יותר שתלים שמושכים ופועלים במשך המון שנים. יש לנו פה הערב בקהל הורים לילדים שהם עם אותו שתל כבר למעלה מעשר שנים.

(נשמעת קריאה מהקלה: אנחנו! –  15, 16 שנה כבר עם אותו שתל).

גילה: אין חוק שאומר כמה זמן יחזיק השתל מעמד אצל כל מושתל. המון דברים יכולים לקרות.. יכול להיות שמושתל אחד יקבל מכה שתזיק לשתל, ויכול להיות מושתל אחר שהשתל יחזיק לו מעבר ל-10 שנות אחריות שהחברה נותנת. הכל יכול לקרות. אבל לא מדברים על מה יקרה, אלא על איכות החיים והשמיעה שיעניק לנו השתל. השתל יאפשר לנו לשמוע ולהסתדר הרבה יותר טוב בחיים. זה מה שחשוב ומשמעותי.

אריק: עוד 5 דקות לשאלות.

קהל: האם יש ביטוח למעבדים?

גילה: כמו למכשירי שמיעה, גם למעבדים של שתלים יש ביטוחים. יש לנו שני סוכני ביטוח שאנו עובדים איתם שניתן לבטח אצלם את המעבדים. חשוב לי לספר לכם שבכנס שהתקיים שאל אחד ההורים את אתי סממה – נציבת קבילות הציבור במשרד הבריאות מדוע הם מוכנים לממן מעבדים שהם נורא יקרים אבל לא מוכנים לממן את הביטוח עבורם. אתי סממה ענתה יפה מאוד ואמרה כך: אנחנו הביטוח שלך. למעט מקרה של אובדן, משרד הבריאות, ברגע שהחליט שאתה מועמד לשתל, התחייב לאפשר לך שמיעה תקינה לכל אורך הדרך. אם חלק כלשהו יתקלקל, הוא מחוייב, במידה שזה כבר לא באחריות החברה, להחליף לך אותו. אז למה צריך ביטוח?… אם אתה טיפוס שנוטה לאבד דברים, אז יש לנו סוכני ביטוח שיהיו מוכנים לעזור לך ליצור ביטוח עבור המעבד. מה שעוד חשוב לדעת, שאם אתם נתקלים בקושי לקבל מהקופה החזר כספי עבור חידוש חלק חילוף לשתל (למעט חלקים כגון קליפסים, פלסטיקים וכיסויים שלא נדרשים לשמיעה), תשלחו מכתב לנציג קבילות הציבור במשרד הבריאות והוא כבר יחייב את הקופה להחזיר לכם את מלוא הסכום, וזאת בהתאם לחוק סל הבריאות שאוסר על הקופות לגבות תשלום עבור חלקים מתכלים לשתל.

שאלה: האם יש גופים וקרנות שיכולים לעזור במימון שדרוגים של מעבדים?

גילה: כן, כמו במכשירי שמיעה וכמו בכל דבר אחר, פעם משרד הבריאות לא מימן שתלים למבוגרים, אז נעזרו בקרנות. אנחנו יכולים לעזור לכם במתן שמות של קרנות אליהן ניתן לפנות לבקשת עזרה. גם בקופת חולים יתנו שמות, יש הרבה קרנות שבאים לקראת אנשים שעוזרים גם במכשירי שמיעה.

שאלה: אמרתם שיש אפשרות להארכת חיי סוללה לנפטון, מהי?

גילה: AB השיקו תוכנה חדשה בשם הייר אופטימה להארכת חיי הסוללה לכל מושתלי AB משנת 2001. היא מתאימה לא רק למושתלי נפטון אלא גם למושתלי הרמוני ונאידה. תוכנה זאת עובדת על 120 ערוצים. בגלל שאנחנו נותנים ב-120 ערוצים, אנו מחלקים את האנרגיה בין 2 אלקטרודות, אז אף פעם, או רוב הזמן, לא משתמשים במקסימום האנרגיה. באמצעות אנרגיה זאת, מצאו שהחלוקה הזאת מאפשרת להשתמש בטנק קטן יותר של וולט, של מתח.

השדרוג להייר אופטימה נעשה באמצעות מיפוי רגיל במרכז ההשתלה שלכם. בפעם הבאה שתעברו מיפוי בקשו מהקלינאית שלכם להטמיע לכם את התוכנה הזו במעבד.

שמעתם על הנאידה ואזכיר שוב: כל חצי שנה ייצא שדרוג נוסף של AB. יש למה לחכות!

חשוב לי לנצל במה זו כדי לבקש ממי שעדיין לא מילא טופס עם הפרטים שלו בעת הרישום בתחילת הערב, לעשות זאת כעת. זה מאוד חשוב, כדי שנוכל לעדכן אתכם על כל החידושים והכנסים שאנחנו מקיימים בניוזלטר המקוון שלנו שנשלח אליכם במייל.

(מחיאות כפיים)

איריס סיניגליה:

ערב טוב לכולם. שמי איריס סיניגליה ואני מושתלת דו-צידית של אדוונס ביוניקס, מזה 5 ו-4 שנים. אני מנהלת אתרים ומידע של חברת שטיינר וכן מלווה מועמדים חדשים לשתל, מספקת להם תמיכה במידע ותמיכה מעשית ורגשית לקראת ההשתלה וגם לאחר מכן, בראשית המסע לשמיעה החדשה. אני זמינה דרך אתר שבלולים, קבוצת השתל בפייסבוק, ומיילים, לספק תמיכה למועמדים ולמושתלים חדשים. כן אני מנהלת את אתר שבלולים – אתר קהילת שתל השבלול בישראל, הנותן את כל המידע הנחוץ בנושא שתל השבלול בעברית. אתר שהקמתי ומפעילה בהתנדבות ובחסות שטיינר.

הערב אני מרגישה צורך בוער להגיד שאני מושתלת גאה של שטיינר, של אדוונס ביוניקס. אני כבר עובדת קרוב ל-4 שנים כבר בחברה, וחייבת לומר שמעבר לפלא הטכנולוגי הזה ש-AB מאפשרת דרך שטיינר, אני חושבת שעשינו כברת דרך אדירה גם בתחום האנושי. כשאנחנו מדברים על מסע השמיעה של מושתלי AB, אנחנו מדברים לא רק על הטכנולוגיה הטובה ביותר בתחום השתלים, אלא גם על התפתחות אנושית, רגשית וחברתית ששטיינר מאפשרת אותה דרכי ודרך פעילות של כל הצוות הנפלא של שטיינר. שטיינר היא החברה היחידה שהרימה את הכפפה גם בקטע הרגשי וחברתי, לתת תמיכה לכל המועמדים לשתל ומושתלים, ולא רק של חברת AB!. זאת החברה היחידה שפועלת יומיום באופן עקבי ורציף כדי לתת למושתלים ומועמדים תמיכה במסע החשוב לשמיעה מחדש.

כל אחד מכם שיושב פה היום הוא מסע שמיעה בפני עצמו, כל אחד עם ההצלחות ועם הקשיים, ועם כל מה שהוא חווה בתהליך לא פשוט זה, תהליך מורכב וארוך שמתחיל במועמדות לשתל- בהתלבטויות לגבי כן ניתוח/לא ניתוח, איזה סוג שתל לבחור, באיזה מרכז השתלה להשתיל, שיאו בהתמודדות עם ההסתגלות לשתל – מיפויים ואימוני שמיעה, ונמשך כל החיים למעשה. ואני באמת שמחה לומר לכם – גם כמושתלת מניסיון אישי – גם בעקבות פעילות שלי עם מועמדים ומושתלים, ששטיינר עושים עבודה טובה ביותר בתחום התמיכה ומגיע להם כל הכבוד. תענוג להודות לצוות של שטיינר, לכל אחד מכם. התמיכה מתבטאת החל מנגישות מלאה למידע בעברית, יש לנו המון מידע נגיש בעברית וגם בשפות נוספות, רוסית, ערבית ואנגלית. המידע נגיש בצורה כתובה, דרך הרשת באתרים של החברה ודרך הפייסבוק. בשטיינר מאוד מודעים לכך שמידע היא זכות בסיסית של הלקוח שבא להחליט באיזה שתל יבחר ולהתעדכן בחידושים. יש לנו תמיכה אישית במועמדים ומושתלים, אם על ידי גילה ואִיָה ושאר החברים של הצוות ואם דרך הפורום של המושתלים בפייסבוק ודרך צ'אטים אישיים איתי. אני נמצאת שם תמיד לתת תשובות, לנסות לקשר למי שצריך בחברה. אנחנו עם הפנים לעתיד, חושבים לפתוח ערוצים נוספים לתמיכה. תשמעו בהמשך הערב על פרויקט BEA-אגודת האוזן הביונית, שיגיע אלינו גם לישראל. בגדול, מדובר בפרוייקט שיספק למועמדים חדשים ומושתלים טריים תמיכה מצד מנטורים שהם מושתלים ותיקים שנמצאו מתאימים לתפקיד ויוכשרו לתפקידם על ידי החברה. התמיכה תיעשה באמצעות פורום ברשת שייועד למושתלי החברה בלבד. בשטיינר אנחנו בהחלט מודעים לכל מה שאתם חווים באופן אישי במהלך מסע השמיעה עם השתל ורוצים לעזור לכם, לא רק טכנית, אלא גם רגשית.

נשאלתי איך אני רוצה לקרוא לחלק שלי בערב הזה, ואמרתי: התשוקה לשמוע, לחיות! המשותף לכולנו לפני ההשתלה הוא מצב של ניתוק ובדידות, תחושה שאנחנו מצויים בשולי החיים, צופים בהם מהצד ולא חלק מהם. ואז אנחנו עוברים השתלה וחווים תהליך מדהים שמחבר אותנו חזרה לחיים. האפשרות לשמוע שוב, פירושה לזכות בחיים מחדש, פתאום נפתחות בינינו דלתות, אפשרויות, העולם רחב, ואנחנו רוצים לבלוע הכל, לחיות!

עם כל הקשיים שמזמן מסע השתל, הוא גם מדהים אנחנו לומדים לגלות את עצמנו מחדש והחיים נראים מבטיחים מתמיד. יש אפשרויות חדשות לצמוח ולהתפתח. אני חייבת לציין שהמסע האישי שלי לשתל הוא החוויה המדהימה ביותר לה זכיתי בחיי. השתל פתח בפניי עולם עם המון אפשרויות ועצמאות, אפשרות לצמוח הלאה, לגלות מי שאני ואת העולם סביבי. אתן דוגמא קטנה ובזה אסיים. בשבועיים האחרונים הצטרכתי לא עלינו להזדקק לשימוש רב בטלפון, לשימוש בwaze-, GPS, בטלפון, כדי להתגבר על בעיה אישית, בעלי נאלץ לעבור ניתוח. מצאתי עצמי במצב שאני חייבת לנהל עבורו המון שיחות טלפון, לנסוע לבית החולים ולעוד המון מקומות שלא היה לי מושג איך להגיע אליהם.. עד עכשיו לא נהגתי הרבה, פתאום הייתי במצב של אין ברירה אני פשוט חייבת להגיע אליהם, לפתור בעיות בבית בזמן שאני בבית חולים, לנהל דיאלוג בטלפון עם שתי בנותיי המתבגרות ועם שלל אנשים שאיני מכירה. מצאתי את עצמי במצב חדש, מלא קשיים וצורך להתמודד בצורה אינטנסיבית, ויחד עם זאת, אומרת כל יום מחדש תודה על השמיעה והעצמאות המופלאה שבאה יחד איתה שהעניק לי השתל. עד לפני כמה שנים, האמנתי בכלל שאוכל לשמוע חופשי בטלפון? לנהוג לפי הוראות הווייז, להקשיב למוזיקה בזמן שנוהגת, לחדשות ברדיו??

עם כל הקושי מצאתי שאני עדיין מתרגשת מאוד כל יום מחדש, מכך שאני יכולה לנהל את החיים בעצמאות בלי מגבלה הודות לנס הטכנולוגי הזה. אני מאחלת לכל אחד ואחת מכם הצלחה רבה במסע השתל האישי שלו. יושבים כאן הערב הרבה מועמדים להשתלה, מבוגרים וגם הורים לילדים שעומדים בפני השתלה ואני רוצה לומר לכם – אתם רק בתחילת הדרך, ונכון זה לא קל והמסע כרוך בלא מעט קשיים, אבל יש לכם כל כך הרבה תקווה לעתיד טוב יותר והמון אפשרויות לצמוח ולהתפתח ייפתחו בפניכם ואתם עוד תיהנו מהם. ולמושתלים בפועל – המשיכו ליהנות בכל יום ובכל שעה מהשמיעה שלכם!

(מחיאות כפיים)

אריק: תודה לאיריס. אני רוצה להזמין כעת לבמה את האורח שלנו מחו"ל – סטיוארט מקנאוטון, מנהל אגודת האוזן הביונית ומחבר הספר "He Is Not Me" (הוא זה לא אני), המספר על חייו לפני ההשתלה ולאחריה.

הספר שלו באנגלית ואנחנו מתכננים לתרגם אותו לעברית ואולי גם לערבית. בינתיים זה רק באנגלית. סטיוארט בבקשה.

(מחיאות כפיים)

 

סטיוארט מקנאוטון:

(מרצה באנגלית, ומתבצע תרגום לעברית בתמלול ובשסי. דבריו מלווים במצגת שתורגמה לעברית)

סטיוארט: לרוע המזל המצגת שלי לא בעברית, אבל הקולגות שלי פה בשטיינר תרגמו אותה לעברית עבורכם. שמי סטיוארט, אני מושתל אדוונס ביוניקס. באתי לספר לכם על הניסיון שלי עם שתל קוכליארי. כשאני מדבר על חיים עם שתל, אני מביא את הרעיון הפשוט של איכות חיים. זה מה שהשתל עושה. איכות חיים טובה יותר. אני קיבלתי את השתל שלי כשהייתי בן 23, ואחרי כן איכות חיי עלתה ועלתה כמו שאתם רואים מהאילוסטרציה פה. במשך השנים הייתי כבד שמיעה, חירש. בשקף רואים חלק מהרגשות והתחושות שחווים כבדי שמיעה וחירשים (רואים שקף עם שמות של תחושות ורגשות שליליים כגון: בדידות, ייאוש, ניכור וכו'). אדוונס ביוניקס מנסים להפחית את הרגשות הלא טובים האלה, את התסכולים.

אספר לכם על החיים שלי לפני שהיה לי שתל קוכליארי. הלכתי לבית ספר רגיל בילדותי. סבלתי מילדים אחרים שלעגו לי על היותי חירש. הייתי בא הביתה מתוסכל, היה לי מאוד קשה, הייתי מאוד לא מאושר, והייתי מאוד תלוי בקריאת שפתיים וקרובים, וזה היה גרוע מאוד. כאשר גמרתי בית ספר, חשבתי שחיי יהיו טובים יותר, ואז גילית שאני שוב מופלה במקום העבודה. בקריירה שלי חשתי מוגבל מאוד לעבודות שלא נהניתי מהן, עבודות לא יצירתיות.

אני שמח לחלוק איתכם את חוויה שלי, כי אנחנו משתתפים באותו מסע, במשך השנים שלאחר ההשתלה הייתי מאוד בר מזל ליהנות מכל מה שנתנה לי אדוונס ביוניקס. כל המכשירים שלהם וכל האבזרים, שלמדתם עליהם בערב הזה. זה איך שהרגשתי אחרי השתלת השתל, עשיתי את שיחת הטלפון ראשונה בגיל 23, אני יודע זאת כי היה לי חשבון טלפון גדול מרוב התלהבות(:. יש לי חברים בכל מיני ארצות, וסופסוף יכולתי לתקשר איתם בטלפון. לא הייתי תלוי יותר בקריאת שפתיים, מערכות היחסים שלי היו עשירות ועמוקות יותר, וגם יכולתי עכשיו להחזיר משהו לחברה.

6 חודשים אחרי השתל הראשון נסעתי לחו"ל ונשארתי שם 11 שנים. למדתי וסיימתי את התואר. השמיעה עם השתל עזרה לי לבצע זאת. הפכתי לאדם שיכול לתקשר בצורה טובה יותר ויכול אף ללמוד שפה זרה.

אנשים שואלים אותי הרבה מדוע אני מרצה על השתל. קיבלתי את השתל הראשון לפני 13 שנה, ואת השני לפני 5 חודשים. הכל התחיל עם האבחנה הפשוטה שאני אוהב את החיים, אני אוהב חברה, נהנה לבלות עם הקולגות, אני נהנה מהרעיון של תקשורת טובה יותר. בזכות השתל הפכתי פחות תלוי, ויכול לשמוע. אני גם יכול ללמד באוניברסיטה, הכל התחיל בגלל שהודות לשתל יש לי כישורי תקשורת טובים יותר.

השתל הוא אביזר אלקטרוני. האם זה יימשך לתמיד? האם הלפטופ שלכם ימשיך לתמיד?, הוא יתקלקל מתישהו. ככלות הכל זה אביזר אלקטרוני..אנחנו לא יודעים מתי זה יקרה כי השתל הוא אביזר חדש יחסית. אין לדעת כמה זמן יחזיק מעמד. דיברתי עם הקולגות שלי על מחקר של תאי גזע וחידוש זקיקי שיער באוזן, אבל הבנתי שזה לא יקרה בימי חיי. הטכנולוגיה נתנה לי זינוק גדול קדימה, אתם מסכימים שאדוונסד ביוניקס יש לה טכנולוגיה טובה מאוד שמאפשרת עם שמיעה טובה יותר. השתלים שלה העניקו לי איכות חיים טובה יותר.

כפי ששמעתם מסוהייל ומגילה הערב, יש הרבה טכנולוגיות חדשות שכלולות בשתל החדש. המעבדים שאני מרכיב – נאידה, מכילים המון טכנולוגיות שאין בשום שתל אחר בעולם. רבים מכם משתמשים במעבד ההרמוני. היתרונות של מעבד ההרמוני עברו לנאידה ונוספו להם עוד הרבה מאפיינים מתקדמים מה שהופך את הנאידה למעבד מתקדם ומשוכלל יותר. אנחנו יודעים שהטכנולוגיה משתפרת כל הזמן, המוצר השתכלל מאוד במשך 13 השנים האחרונות. יש לנו קופסה על הגוף, שיש בה הרבה תהליכים שאפשריים היום. האסטרטגיות של AB השתפרו מאוד במשך 13 שנים האחרונות, מנסיוני האישי.

מה יש לנו היום? יש אינטרנט, יש צ'אט, יש אנשים נפלאים כמו האישה פה שמתרגמת לשפת סימנים, יש טכנולוגיות נהדרות. זה לא היה קיים בילדותי, השירותים האלה של תרגום ותמלול לא היו, אז היה קשה להיות חירש. היום יש מודעות לצרכים ולזכויות של חירשים, יש טכנולוגיות מתקדמות של תקשורת ושל שתלים, המצב משתפר כל הזמן עבורנו החירשים.

השקף הזה (סטיוארט מצביע על שקף במצגת שבו אודיוגרמה מתקופה שלפני ההשתלה) מראה באיזה מצב הייתי לפני 13 שנה, התפקוד השמיעתי שלי היה ירוד מאוד. זו הסיבה שהחלטתי לעשות שתל ראשון. זהו המצב שאני נמצא בו כיום, הודות לשתלים (מצביע על השקף של האודיוגרמה לאחר ההשתלות). אם אתם נמצאים במקום הזה, – יש לכם שמיעה טובה. זה המקום שבו אני היום – עליתי למעלה בזכות השתל.

בגיל 23, עשיתי את שיחת הטלפון הראשונה שלי, למדתי שפה זרה, יכולתי לקבל עבודות טובות, הכל הודות לשיפור יכולתי לשמוע ולתקשר בזכות השתל.

זה אחת מהשקפים היותר אהובים עלי (סטיוארט מצביע על שקף), הוא מסביר היטב איך הרגשתי לפני השתל ואיך הרגשתי אחרי. אני בטוח שאתם מסכימים שאלו טיעונים מאוד חזקים כדי להחליט לשנות את החיים באמצעות השתלה קוכליארית.

כמו שעמיתיי אמרו, אני מאוד נלהב מהשתל הקוכליארי. אני מרכיב אותו ומשתמש בו כל יום, בלעדיו לא הייתי. כל החיים שלי הם בזכות השתל. אני נהנה להשתמש בו כבר 13 שנים, ולקח לי 12 שנים להחליט לכתוב ספר על הניסיון והחוויה שלי. זה לא דבר שאדוונסד ביוניקס שילמו לי לעשות, זה משהו שהרגשתי שאני רוצה לעשות. כי הרבה מאוד אנשים בעולם יש להם שתל, ויש מיליונים שאין להם, ואני רוצה לעודד אותם לעשות שתל. אני מעודד אתכם לשתף אחרים בסיפור שלכם, כדי שגם הם ידעו על הנס הטכנלוגי הזה שיכול לשפר את איכות חייהם לאין ערוך. תודה רבה לכם. ופעם הבאה בישראל אשתדל להרצות בעברית…

(מחיאות כפיים)

אריק שטיינר: תודה רבה לסטיוארט על הרצאה. הספר שלו מומלץ מאוד לקריאה. להרצאה אחרונה שלנו הערב אני רוצה להזמין את ענבל צליח, אודיולוגית בתחום השתלים בשטיינר.

ענבל צליח:

אני שמחה להציג בפניכם את הקונספט של BEA, ראשי תיבות של Bionic Ear Association – אגודת האוזן הביונית, בגדול מדובר באתר אינטרנט שמספק למועמדים לשתל ולמושתלים של חברת AB מידע שחשוב למסע השמיעה שלהם. הגישה שלו אומרת לא רק להתחיל לשמוע אלא גם להישמע. לרוב, לקויי שמיעה וגם הסובבים אותם, נמנעים מאינטראקציות חברתיות בגלל הקושי שיוצרת הלקות בשמיעה. המטרה של הארגון הוא לשפר את איכות החיים ולא רק את איכות השמיעה.

כ-300 מיליון איש בעולם סובלים מירידת שמיעה. באנגליה לבדה לדוגמא, יש 800 אלף איש הסובלים מלקות שמיעה חמורה. ליקוי שמיעה משפיע בילדות על התפתחות פערים שפתיים, קושי ברכישת שפה, ועוד בעיות שגורמות לעיכוב בהתפתחות הילד. הרבה פעמים נשארים הילדים לקויי השמיעה מאחור. עד שהם מגיעים להדבקת הפערים,  כל הילדים בסביבה כבר התקדמו, זה מאוד קשה. הקושי הזה לא נפתר עם הגעה לבגרות, הקושי מתעצם מבחינה רגשית וחברתית. לא קל ללקוי השמיעה להתמודד עם סביבתו השומעת, וגם לה לא קל לדעת איך לקבל אותו ולהתמודד איתו. ההשלכות של ליקוי שמיעה על חיינו ידועות ו כל אחד מכם יודע מה זה לחיות עם לקות שמיעה. כולכם יודעים כמה קשה לחיות עם לקות שמיעה, לקרוא שפתיים, לעקוב אחרי הבעות פנים, ולהישאר מאחור, כי יש חלקים בשפה שהן מימיקות של פנים ואינטונציה, רמזים בין המילים, זה קריאת שפתיים לא נותנת. לקות השמיעה גורמת לבידוד חברתי. גם ללקויי שמיעה קל להישאר במקום זה כי אין להם את הכוח לשאול את השאלה שוב ושוב, גם החברה מקבלת את זה, אנשים לא רוצים להתאמץ, זה מביא לדיכאון, חוסר ביטחון. גם לאלה שנמצאים במערכות יחסים טובות או בעבודה תקינה, לא קל להתמודד, כי מי שעובד בעבודה שמכבדת את יכולות שלו, כל הזמן צריך להיות במירוץ כדי ליישר קו עם שאר העמיתים לעבודה. בסוף היום אין כוח, הראש כואב, אין כוח להתמודד עם כל היבטים שמביאה התמודדות. לפעמים רואים תחושות אשמה, עצבות, ומוצפות, כי כמה אפשר להתמודד.

כידוע, השתל הקוכליארי הוא טיפול אפשרי ויעיל עבור לקות חמורה-עמוקה בשמיעה. כיום יש בעולם מעל 250 אלף מושתלים. אנחנו שמחים לראות גם שהקריטריונים להשתלה מתגמשים עם השנים ונהיים פחות מחמירים ממה שהיו פעם, כך שיותר ויותר לקויי שמיעה יכולים ליהנות מהשתל. הרבה זה בזכות שכלול הטכנולוגיה הזו, הוא משתדרג כל הזמן.

המשימה של BEA –אגודת האוזן הביונית היא לשפר את איכות החיים של המושתלים, במקביל לשיפור איכות השמיעה שלהם על ידי השימוש בשתל. הארגון עושה זאת באמצעות חינוך, העלאת מודעות, שירותי תמיכה של מנטורים – מושתלים ותיקים ובעלי נסיון חיים עם השתל ואנשי מקצוע בתחום השתלים המתנדבים לארגון מתוך רצון טהור לעזור לדומים להם – למועמדים לשתל ולמושתלים חדשים שזקוקים להדרכה ולתמיכה כדי להתקדם ולהצליח במסע השמיעה שלהם.

כל שינוי מתחיל מיצירת מודעות והעצמתה. אי אפשר לעשות שינוי ללא מודעות. לכן, מטרת הארגון היא קודם כל להעלות למודעות את היתרונות של שתלי AB. מספקים למועמדים חדשים מקור ידע חשוב לשאוב ממנו – ממושתלים שכבר צברו נסיון עם השתל. באתר של BEA, מספקים המנטורים את סיפור המסע האישי שלהם עם השתל, מתארים את כל התהליך, על החוויות הטובות והרעות הכרוכות בו, וניתן ליצור עימם קשר ולשוחח ולקבל מידע, טיפים ועצות. זו עזרה משמעותית מאוד למועמדים חדשים. מי חכם כבעל הניסיון. האתר מאפשר זמינות של קהילת מושתלי AB עבור מועמדים חדשים לשתל. הקהילת העולמית של מושתלי AB מונה כיום 250 אלף איש. זה בסיס רציני וטוב ליצירת תחושת שייכות. כבר ב-1994, עוד לפני שהשתל הראשון של AB אושר על ידי ה- FDA,  אדוונסד ביוניקס חשבו איך לפתח את הנושא של תמיכה למושתלים והגו את הרעיון שמושתלים ותיקים יעזרו למועמדים חדשים לשתל. ב-2001 נוסד ה-BEA – ארגון האוזן הביונית ששם לו למטרה לעזור למועמדים ומושתלים במסע השמיעה שלהם. ב-2005 יצא כלי באינטרנט, שזה ממש אחד הדברים היפים שיש, עוזר להורים לילדים מושתלים לדעת הכל על השתל, מה לצפות מבית ספר כדי לדאוג שהילד יגיע להישגים מקסימליים עם השתל. הרבה פעמים מערכת החינוך לא יודעת להכיל מקרים אלה. ב-2007 יצאה לדרך התכנית של "מסע אל השמיעה". ב-2009 – התוכנית של המנטורים. מנטור זה אדם שהושתל וצבר נסיון חיים עם השתל וכעת עוזר למועמד חדש/מושתל טרי. מה שיפה הוא שהמנטורים יכולים באמצעות הרשת, לתמוך במועדים ומושתלים חדשים בכל מקום בעולם. התוכנית מתרחבת לכל אירופה ואמורה להגיע אלינו לישראל עד סוף 2013. בעצם התוכנית הזאת זה מקור ידע טהור למועמדים וגם למושתלים. גם מושתלים ותיקים שעברו השתלה לפני 10 שנים, יפיקו תועלת מהאתר, שכן דרכו יוכלו להתעדכן בחידושים הטכנולוגיים ולא יישארו מאחור. האתר משמש מקור ידע ועדכון גם לאנשי מקצוע. באמצעות האתר הם יכולים ללמוד אודות האופן שבו חיים מושתלים וחווים את השמיעה עם השתל, כיצד הוא משפיע על חייהם.

הארגון מעניק הן למנטורים, הן למועמדים לשתל והן למושתלים חדשים וותיקיםwin-win situation  – נותן יתרונות לכולם. המנטורים חווים סיפוק מהיכולת לתרום ולעזור לאחרים, בתחום שלהם יתרון ייחודי כתוצר מנסיון חיים אישי וייחודי עם השתל. ניתנת להם הזדמנות לחולל שינוי לטובה בחיי אחרים ומי לא רוצה לתרום באופן כזה? זה מעניק סיפוק אישי רב. המועמדים החדשים מרוויחים מקור מידע רב ערך – יכולים לשמוע ממקור ראשון איך זה לחיות עם שתל, לקבל מידע ותמיכה שיסייעו בקבלת החלטות בתהליך ובהתמודדות טובה יותר איתו. את הידע הזה גם אנשי מקצוע במרכזי השתלה לא יכולים לספק. ועבור מושתלים ותיקים – זהו ערוץ מידע שמאפשר להמשיך להתעדכן באופן תמידי כדי לא להישאר מאחור, וזה חשוב, משום שכל הזמן יש חידושים והתפתחויות. הקהילה של BEA מאפשרת במקביל לשיפור איכות השמיעה עם השתל, גם שיפור איכות החיים, שייכות חברתית. זו קהילה המאפשרת בקלות לחבריה בכל רחבי העולם לשמוע וגם להישמע.

בשנים אחרונות יש יותר ממאה מנטורים ברחבי אירופה. אנו מקווים שהארגון יגדל עוד וירחיב את שורותיו. בקרוב אצלכם בישראל!

מרלין: אני אמא לילד מושתל. הבן שלי היה מועמד לשתל שני לפני שנתיים, ויצרתי קשר עם מנטורית מאנגליה. איכשהו היא לא הבינה שאני חיה בישראל.. אחרי כל הדרכה אמרה: ניפגש פעם לקפה. אמרתי לה את מוזמנת אליי לישראל, טיסה של 5-4 שעות. צחקה, לא הבינה שאני כל כך רחוקה…

ענבל: תודה, מרלין. זו דוגמה לתמיכה חוצה גבולות. אנחנו מקווים שהתוכנית תצליח בישראל כפי שהיא מצליחה בעולם. אתם תהיו אלו שתגרמו לה להצליח. מי מכם שמעוניין לשמש כמנטור ב-BEA, צריך לפנות לאתר שזו כתובתו ולהציע את עצמו לתפקיד:shmiaa@advancebionics.com

האתר יהיה בעברית כמובן. מנטורים ישראליים יתנו הדרכה ותמיכה למועמדים ומושתלים ישראליים. יהיו גם מנטורים שיתנו מידע והדרכה בערבית וברוסית.

אריק שטיינר:

תודה רבה לענבל צליח ולכולכם. אלו שהצליחו, כמו בהישרדות, לשרוד את כל ההרצאות, מוזמנים כעת לאולם השני, ליהנות שוב מכיבוד, שתיה וקפה לפני שיוצאים חזרה הביתה.תודה רבה לכולכם שהייתם פה ומקווים לפגוש אתכם שוב בהמשך.

(מחיאות כפיים)

תגובות

FacebooktwittermailFacebooktwittermail
פורסם ב- Advanced Bionics חדשות ועדכונים