מתוך:
Rolf- Dieter et al, Cochlear Implants International 2019, 20:6, 331-340
תרגום תקציר לעברית:
אסנת רוט, קלינאית שתלים, צוות שתלי השבלול של AB ישראל
תקציר המאמר:
כשהתחילו עם ניתוחי השתלה שבלולית, מועמדים מתאימים לשתל היו בעלי ליקוי עמוק דו-צידי עם שרידי שמיעה מועטים או ללא שרידי שמיעה בכלל בכל אחת מהאוזניים. עם התקדמות הטכנולוגיה ושיפור ביכולות תפיסת דיבור של מושתלים, הקריטריונים להשתלה שבלולית התרחבו, ויותר ויותר אנשים עם שרידי שמיעה פונקציונליים עוברים את הניתוח. מושתלים רבים כיום ממשיכים להרכיב מכשיר שמיעה רגיל באוזן הנגדית לשתל ולהפיק מכך תועלת. יתרה מזאת, בזכות שיפור בטכניקות ניתוחיות וייצור מערך אלקטרודות עדין יותר, מנתחים מצליחים לשמר שרידי שמיעה אקוסטיים בקרב חלק גדול מהמושתלים הללו. הודות לכך ניתן להמשיך ולהשתמש בהגברה אקוסטית גם באוזן שעברה השתלה שבלולית עבור תדרים נמוכים בהם נשמרו שרידי שמיעה פונקציונליים בד בבד עם גרוי חשמלי שהשתל מספק לטווח תדרים גבוה יותר. לשילוב של גירוי אקוסטי וחשמלי באוזן המושתלת קוראים גרייה אלקטרו-אקוסטית (Electro- Acoustic Stimulation=EAS).
לא מעט מחקרים מצאו שיפור בתפיסת דיבור, בלוקליזציה (מיקום קול) ובתחושה סובייקטיבית של איכות הקול הודות לתוספת של הגברה אקוסטית באוזן המושתלת. בעוד שיש הסכמה בנוגע לתועלת של EAS, אין הסכמה בנוגע לאופן ההתאמה של המערכת (Fitting). אחד המשתנים באופן התאמת המערכת מתייחס לתדירות החיתוך (Cutoff frequency) בין התדרים הנמוכים בהם ניתנת גרייה אקוסטית לבין התדרים הגבוהים, בהם ניתנת גרייה חשמלית.
למעבד הדיבור Naida CI Q90 של חברת Advanced Bionics (AB) ניתן לחבר רכיב אקוסטי לכל המושתלים, חדשים וותיקים, החל ממושתלי CII (שתל מדור ישן יחסית) ואילך (כפי שניתן לראות בתמונה לעיל).
במחקר הנוכחי נבדקה התועלת של גרייה אלקטרו-אקוסטית בהשוואה לגרייה חשמלית בלבד בקרב 10 מושתלים מבוגרים של חברת AB.
ההשוואה נעשתה עם שתי תדירויות חיתוך בין הגרייה האקוסטית והחשמלית תוך שימוש בנוסחת הגברה ייעודית בשם AB- Phonak fitting formula המתאפיינת בשינויים בפרמטרים של עיבוד צלילים באופן המותאם לגרייה חשמלית באמצעות שתל שבלול.
נבחנו הבדלים בתפקוד (מבחני תפיסת דיבור) ובהעדפה סובייקטיבית בין גריה חשמלית לבין שני מצבים של גריה אלקטרו- אקוסטית: (1) הגברה אקוסטית עד התדירות בה סף השמיעה 70dB ו- (2) הגברה אקוסטית עד התדירות בה סף השמיעה 85dB. בקרב 5 נבדקים נבחן גם מצב של חפיפה בין ההגברה האקוסטית לגרייה החשמלית.
התקבל שיפור לטובת הגרייה האלקטרו-אקוסטית בהשוואה לגרייה חשמלית בלבד, ללא מובהקות סטטיסטית: נצפה שיפור קבוצתי של 1.3dB ב SRT עבור חיתוך ב 70dB ו-0.8dB עבור חיתוך ב 85dB. מתוך 9 נבדקים שסיימו את המחקר, אחד העדיף חיתוך ב- 85dB והשאר העדיפו חיתוך ב- 70dB או את מצב החפיפה. כל התשעה בחרו להמשיך להשתמש במעבד עם הרכיב האקוסטי בתום המחקר. רק העשירי, שלא סיים את המחקר, בחר לחזור להשתמש במעבד הרגיל.
לאור הממצאים, סף שמיעה של 70dB HL מתאים לשמש כנקודת חיתוך התחלתית בתוכנת המיפוי וקיימת חשיבות לביצוע שינויים אינדיווידואליים לטובת תפקוד אופטימאלי של כל מושתל ומושתל.
למאמר המלא באנגלית לחצו כאן