שורף את הרשת: מחווה מרגשת של אב לבתו החירשת

פורסם על-ידי איריס סיניגליה בתאריך .

פורסם ב: mako, ד"ר איתי גל, 10/08/15

אליסטייר קמפבל תושב ניו זילנד, החליט לשמח את בתו החירשת שעברה ניתוח שתל קוכלארי. הוא גילח את ראשו וקעקע עליו את השתל של בתו, כדי שלא תרגיש שונה. השיער אמנם יצמח מחדש, אך הוא יחשוף את הקעקוע כשבתו תבקש

 

לבו של כל הורה נשבר כאשר הילד עצוב, או שאינו מרגיש שייך. תושב ניו זילנד אליסטייר קמפבל, החליט לעשות צעד נוסף עבור בתו, כדי שלא תגיע למצב הזה. שארלוט בת השש סובלת מחירשות, ועברה ניתוח שתל קוכלארי. יום אחד, הוא הפתיע אותה.

 

קמפבל החליט לגשת למכון קעקועים, ולבצע על גולגלתו קעקוע של שתל השבלול שהותקן אצל בתו, ממש באותו מקום. לקמפבל זו הייתה הפעם הראשונה שקעקוע מצויר על גופו. הפרוצדורה ארכה 45 דקות ולוותה בלא מעט כאבים, אבל עבור קמפבל הסבל היה שווה את זה.

 

השיער אמנם יצמח מחדש במקום, אבל הוא הבטיח לבתו שארלוט שיגלח אותו מחדש ויחשוף את ה"שתל המקועקע" הפרטי שלו, בכל פעם שהיא תבקש זאת. אובדן השמיעה במשפחת קמפבל הוא תורשתי: אמו עברה בעצמה ניתוח השתלת שבלול, ובנו השני של קמפבל, לואיס, נושא מכשיר שמיעה בעצמו.

 

שתל קוכלארי: עתיד ללא חירשות

כשפרופ' יונה קרוננברג הביא לארץ את השתל הקוכלארי הראשון בשנת 1989, הרבה גבות הורמו. עמיתיו ספקו כפיים ולא האמינו שהמתקן הזעיר הזה יחזיר את השמיעה ואת איכות החיים לילדים שהחרשות נגזרה עליהם. מאז נהנים מהשתל כבר אלפי ישראלים ומדי שנה זוכים בו 200 ילדים חדשים.

 

שתל השבלול, שהומצא בשנות השבעים, מאפשר להעביר אינפורמציה חשמלית מקול שחודר לאוזן עד למוח, כך שהוא מפענח את האותות לכדי צלילים.

 

השתל מורכב מחלקים המושתלים באוזן הפנימית ובגולגולת, ובחלק חיצוני אותו מרכיב החולה. החלקים הפנימיים כוללים מגנט, מקלט ומעבד ואלקטרודה שמוחדרת לשבלול שבאוזן הפנימית.

 

החלקים החיצוניים כוללים מיקרופון ומעבד אלקטרוני שהופך את קולות הדיבור לאותות חשמליים. סליל נוסף שמחובר על ידי המגנט הפנימי אל העצם שמאחורי האוזן מעביר את הגירוי החשמלי אל המקלט.

 

השתל מתאים לבני שנה עד שנתיים הלוקים בירידה עמוקה בשמיעה דו צדדית, בני שנתיים ומעלה הסובלים מירידה חמורה בשמיעה, ובמקרים מיוחדים גם אצל מבוגרים שהתחרשו לאחר גיל רכישת השפה ומזהים פחות ממחצית מהמילים באוזן המיועדת להשתלה ופחות מ-60% באוזן הנגדית.

 

למרות שהשתל הקוכלארי חולל מהפיכה של ממש, יש לו מגבלות. למשל, בינתיים הוא אינו מפריד לחלוטין בין מאות גווני הקולות הסובבים את השומע. גם היכולת ליהנות ממוסיקה, השונה מדיבור, עדיין קשה. אבל הדורות הבאים של המכשיר יאפשרו להגיע לשמיעה באיכות המתקרבת לזו של אוזן רגילה.

 

"שתל השבלול יביא בעתיד לכך שלא יהיו יותר ילדים חירשים שלא יכולים לחיות וללמוד בדרך הרגילה", אומר בעבר ל-ynet פרופ' קרוננברג. "בשימוש עם שתל השבלול אנחנו הופכים את מרבית הילדים שנולדו חירשים, לילדים כבדי שמיעה שניתן להביא אותם לחינוך במסגרות הרגילות. הם שומעים איכות קול כמעט כמו כל אחד אחר.

תגובות

FacebooktwittermailFacebooktwittermail
פורסם ב- חדשות ועדכונים