טווח קלט דינאמי (IDR)
מהו IDR?
(IDR (Input Dynamic Range – הינו טווח הצלילים שאתם יכולים לשמוע בכל רגע נתון עם מעבד שתל השבלול שלכם. הטווח נקבע על ידי קלינאית התקשורת במיפוי השתל ומגדיר את היחס בין הצלילים בעוצמות השונות שבתוכו.
אנו נחשפים בחיי היום יום לצלילים בעוצמות שונות, מצלילים שקטים כגון פיסת נייר הנופלת באוויר, ועד לצלילים חזקים כגון מטוס נוסעים ממריא. בטבלה שלפניכם דוגמאות לעוצמה של צלילים נפוצים שאנו נחשפים אליהם וההשפעה האפשרית של החשיפה אליהם:
האוזן האנושית יכולה לקלוט מגוון עצום של צלילים, אך היא לא יכולה לעשות זאת בבת אחת.
למשל, כאשר אנחנו נמצאים בהופעה מוזיקלית – לא נוכל לשמוע את תקתוק השעון או את צפצוף הפלאפון שלנו, אך כן נוכל לשמוע אותם בחדר שקט.
הבנת דיבור – אם רעשי הרקע מפריעים לנו בהבנת הדיבור, נוכל לבקש מהקלינאית להוריד את רמת ה-IDR ,כלומר – לצמצם את טווח עוצמת הצלילים. הורדת ה-IDR עשויה לעזור לנו להבין דיבור טוב יותר, אבל יחד עם זאת המחיר של זה יהיה כרוך בויתור על רעשי הרקע או החלשתם. הורדה משמעותית של
מצד שני, עוצמת הדיבור נפרשת על טווח יחסית גדול, כי יש גם תנועות ועיצורים רכים בעוצמה חלשה יותר, והורדה משמעותית של ה-IDR יכולה לגרום להקטנת הבנת הדיבור, אפילו ללא רעשי רקע.
תוכלו לנסות לראות אם רמת IDR גבוהה יותר תהיה טובה יותר עבורכם. אם רעשי הרקע מקשים עליכם בהבנת הדיבור, ייתכן ש-IDR נמוך יותר יעזור.
המטרה הסופית היא למצוא את רמת ה-IDR האופטימלית.