תגובות לסדרת הטלויזיה "לשמוע בפעם הראשונה"

פורסם על-ידי בתאריך .

תגובתו של ארגון "בקול" – ורדית דנצינגר, מנכ"לית

ארגון "בקול", המייצג את כבדי השמיעה בישראל, העביר מכתב להפקת התכנית "לשמוע בפעם הראשונה":

לכבוד
גיל אלון הפקות

שלום רב,

ארגון בקול, הינו הארגון המייצג של כבדי השמיעה בישראל, חותר ופועל להעצמה, שוויון הזדמנויות ושילוב אמיתי של כבדי השמיעה בישראל, בכל תחומי החיים, כך שכל איש ואשה כבדי שמיעה בישראל יוכלו למצות את כישוריהם, בכל תחום, על פי נטיות ליבם.
ראשית, אנו מבקשים לברך על העלאת התכנית והעלאת נושא שקיים לגביו חוסר מודעות רב בקרב הציבור.
התכנית והסיפורים אכן מרגשים אך יחד עם זאת, אנו רוצים להעיר ולהאיר לתשומת לבכם כי לצערנו אנו חוששים המסר המועבר מהתכנית כפי שנערכה, אינו מדויק ואף יכול להטעות את הציבור וליצור את הרושם שהשתל הוא פתרון קסם שאדם חרש / כבד שמיעה הופך באחת לאדם שומע. תיאור זה רחוק מאד מהמציאות.
ארגון בקול קידם ודאג שניתוח השתל יוכנס לסל הבריאות ובזכות הישג זה של העמותה אנשים רבים בישראל עוברים את התהליך ומשקמים את שמיעתם. אנו רואים בטכנולוגיה זו פריצת דרך משמעותית בשיפור איכות חייהם של האנשים כבדי השמיעה בישראל ושילובם בכל תחום לפי נטיית ליבם ואנו מעודדים את מי שמעונין לעבור את התהליך לבצע אותו, אך יחד עם זאת לא ניתן להתעלם מהעובדה שהפרוצדורה לא מתאימה לכל אחד וגם לאלו הבוחרים לעבור אותה תהליך השיקום מורכב ומתמשך.
חשוב לתת את הדעת ולציין בתכנית כי הטכנולוגיה לא מתאימה לכל אדם כבד שמיעה (מתאימה לירידה בשמיעה מסוג מסויים ובחומרה מסויימת) וגם בקרב אלו שמתאימים ובוחרים לעבור את הניתוח תהליך השיקום הוא מתמשך (ולא כפי שמוצג בתכנית), ודורש תקופת הסתגלות, כאשר קיימת שונות רבה בתוצאות בין אדם לאדם. לצערנו אף ישנם מקרים בהם הניתוח לא מצליח (גם אם כי מדובר באחוז מזערי) .
דבר נוסף שיש לתת עליו את הדעת הוא הרושם המתקבל לפיו מכשירי שמיעה אינם מסייעים מספיק. כאן אנו מבקשים לציין כי ידוע היום שמכשירי שמיעה הם הכלי הטכנולוגי האפקטיבי ביותר לשיפור יכולות התקשורת של מרבית האנשים עם לקות שמיעה. אנו בארגון בקול מעודדים אנשים להשתמש באביזרים ובטכנולוגיות הקיימות על מנת לעבור תהליך שיקום שמיעה המותאם כמובן לכל אדם לפי צרכיו ורצונותיו, זאת בנוסף לתמיכה רגשית ותמיכה חברתית.
מכיוון שהמודעות בציבור לנושא הירידה בשמיעה בכלל ונושא ניתוח השתל בפרט מעטה, חשוב לציין בתכנית את כל התמונה על מנת לא לצייר מצג ומידע חלקיים ולתת מידע מקצועי ומקיף או לכל הפחות להפנות לארגון בקול על מנת לקבל מידע מקיף.
נשמח לסייע בכל דבר וענין על מנת שהמסר יועבר.
אנו מודים לכם מראש על שיתוף הפעולה.

בברכה,

ורדית דנציגר
מנכ"לית

ורד אוריאל – לשמוע בפעם הראשונה – מיד – אמנם? – פורסם כפוסט בקפה דה מרקר ב- 9.10.15 

"למה אתם לא עושים את הניתוח?", התפלאה המכרה, מביטה בנו- זוג הורים חירשים לשני ילדים חירשים.

"זו רק אשליה ששומעים מיד עם השתל", מיהרתי להסביר, "לילדים אכן השתל נפלא בעיקר אם עושים את הניתוח בגיל מוקדם, אך זה שונה כשמדובר בנו- מבוגרים שלא שמעו מלידה".

"לשמוע בפעם הראשונה" זו סדרת טלוויזיה שמשודרת בימים אלו ועוסקת בשתל השבלול. בפרק הראשון הראו משפחה שומעת לתינוקת חרשת שבחרה לעשות לתינוקת שתל שבלול כדי שהיא תשמע. בפרק השני הציגו אדם מבוגר חירש שבחר לעבור ניתוח שתל שבלול.

שתל שבלול הוא התקן אלקטרוני שמושתל בניתוח. זו המצאה מדהימה ואכן משפרת איכות חיים ומאפשרת "שמיעה" (אבל לא שמיעה טבעית!!! כי הכל נעשה דרך אלקטרודות). ההצלחה הגדולה של שתל השבלול היא בעיקר אצל תינוקות וילדים רכים שהושתלו בגיל צעיר. ישנה גם הצלחה אצל מבוגרים ששמעו ואיבדו שמיעה ואצל מבוגרים לקויי שמיעה שהפיקו בעבר תועלת ממכשירי שמיעה. אצל מבוגרים חירשים מלידה, שלעולם לא הפיקו תועלת ממכשירי שמיעה, התוצאות פחות מוצלחות.

הסדרה מראה ניסים ונפלאות… שמים שתל ומיד האדם החירש כבר שומע ומזהה מילים.

"איך זה יכול להיות?!?", משתאה בתי החירשת, שעשינו לה ניתוח שתל באוזן אחד בדיוק ביום הולדתה הראשון והיא בחרה לעשות שתל נוסף באוזנה השנייה בגיל 7 בלבד (ההחלטה האמיצה היתה שלה!), "איך יתכן שהוא זיהה מילים כבר בפעם הראשונה?!?. בהתחלה שמעתי רק צפצופים ורק אחרי כמה חודשים התחלתי לשמוע ולהבין מילים".

והילדה צודקת. זה תהליך ארוך ומורכב. וכל אחד יגיב אחרת. חלק יצליחו מאד, חלק יצליחו וחלק יפיקו תועלת מועטה מהשתל.

והטלוויזיה בוחרת למען הרייטינג לתת את האשליה שהחירשים הופכים מיד לשומעים בזכות השתל.

ממש לא!!!

בתי ואחיה הבכור החירשים אכן יכולים "לשמוע" וגם מסוגלים לדבר בטלפון בזכות שתלי השבלול אך זה בעיקר בזכות שהם הושתלו בגיל שנה והמוח הצעיר שלהם נחשף בגיל צעיר לעולם הקולות. זה גם בזכות עבודה ממושכת וסבלנית של קלינאיות תקשורת ובני משפחה.

אבל מבוגרים חירשים מלידה שלא הפיקו תועלת בעבר ממכשירי שמיעה- הם יתקשו לדבר עם טלפון – גם עם השתל! רובם גם יתקשו בהבנת דיבור בלי קריאת שפתיים – גם עם השתל!

השתל אינו הופך חירשים לשומעים.

הוא כן יכול לשפר את איכות החיים ולאפשר יותר שמיעה.

אבל  לא כפי שמוצג בטלוויזיה… שמים לך שתל והפכת לשומע! ממש לא…

היה חשוב לי לכתוב, כדי לעורר מודעות לכך. שאנשים לא ילכו שולל אחרי העטיפה הורודה של הסדרה… וחבל שלא מראים את התהליך כמו שהוא- תהליך ארוך ביותר…  עם עבודה קשה ועם גורמים מסוימים אכן מגיעים להצלחות מדהימות. וגם בסופו של דבר גם אותו ילד חירש ש"שומע" עם השתל, כשיסירו בערב לפני השינה, יחזור לעולם הדממה…

תגובות

פורסם ב-